mandag 19. november 2012

Verdens beste hvitvinTyske hvite viner er blant de beste i verden, om ikke de beste. Og de aller best av disse er produsert på Riesling druen. For å kunne lage disse fantastiske dråpene,  så er det vel ingen vinbønder som tar større risiko enn de tyske.


Sentrale Tyskland er så langt nord som du kan komme og fortsatt ha en rimelig sjanse for at de klassiske druene modnes. Og det er det som er det geniale med tyske viner. Hvis man lar riesling druen modne langsomt gjennom en lang, kjølige sommer, og er heldig nok til å ha en lun høst, blir det en fantastisk vin, med en flott balanse mellom den fruktige syren og sødmen. En smak som tyskeren er alene om.  Til og med ved et svært lavt alkoholnivå, vil du finne denne balansen. Og når riselingvinen er som best, har den hint av fersken, honning og sommer. Med en vakker, strågul farge.
Mange av de tyske vinbøndene jobber hardt for å få frem den klassiske sødmen som tyske hvitviner er kjent for, og som etter loven skal være naturlig. For på tross av hva mange tror i Norge, er det forbudt å tilsette sukker.
Bortsett fra i Rheinhessen, vokser de fleste vinstokker i Tyskland der det ikke kan dyrkes noe annet, eller drive dyrehushold. Nemlig i bratte skåninger, der jorda er for skrinn og steinete  til noe annet kunne finne på å gro. Men, dette er steder som er kjempefordel for vinstokkene, spesielt om områdene vender, sør, øst eller vest og gir en god beskyttelse mot vinden. Særlig om bakkene er kronet med skog eller har fjell i bakgrunnen. Og har man virkelig flaks med vinmarken, ligger den i en elvdal.
Elvene har alltid vær viktig for den tyske vindyrkningen. Den viktigste grunnen var å kunne frakte vinen sin til de forskjellige destinasjonene med elvebåtene. Men, en annen effekt av elvene, var at de til en vissgrad avverget frosten, ga fuktighet i tørre sommerer, samt refleksen fra elva kunne gi lys til bakkene. Spesielt om de var veldig bratte.
De viktigste tyske druene er:
 Riesling
Muller-Thurgau
Kerner
Silvaner
Rieslaner
Scheurebe
Lemberger
Siegerrebe
Weissburgunder
Grauburgunder
Spatburgunder

De viktigste vindistriktene:
Mosel-Saar-Ruwer
Nahe
Rheingau
Rheinhessen
RheinPfalz
 Ahr
Franken
Württemberg
Baden
Hessische Bergstrasse

Det å forstå kvalitetsbestemmelsen på tyske viner, kan være en komplisert sak. 
De er trossalt tyskere og alt skal være veldig vitenskapelig. Heldigvis holder de nå på å endre disse begrepene, men er her er en kort innføring.
Deutscher Tafelwein: Basic bordvin fra 4 viktigste regioner.
Landwein: I likhet med Frankrikes Vin de Pays, fra noen av 13 regioner.
Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (Qba): Fra bestemte områder, de får lov å tilsette restsukker til saften når den naturlige modenhet ikke har produsert nok og avlingene er høy, disse vinene er de vanligste.
Qualitatswein mit Prädikat (QMP): Kvalitetsvin med spesielle egenskaper. De er delt inn i 6 kategorier av stigende nivåer av modenhet. Vanligvis er det disse vinen som blir eksportert.
Kategoriene av QMP viner er; Kabinett-laget fra modne druer, de fleste er lyse, og kan ha en så lav alkoholprosent  som 6 prosent alkohol.
Spatlese-produsert av druer som har modnet lenge på stokken. De finnes i alt fra tørre viner til søte.
 Auslese-Produser av utvalgte druer og er som regel veldig sent høstet. Noen Auslesen er laget av botrytis- druer. Vinen er søt til veldig søt, Visse Aslese viner er laget i en "Trocken" eller tørr stil.
Beerenauslese-Er produser av nøye sorterte druer, som selvfølgelig har den såkallte  edel råte. Denne vinen er veldig søt.
Trockenbeeerenauslese-Produsert av overmodne druer Vinene er intenst søt og svært sjeldne.
Eiswein-er laget av druer som er har frosset på markene ved minimum 4,6 grader. De plukkes og presset mens de fortsatt er frossene.

Noen av de beste vinprodusentene.
Mosel-Saar-Ruwer
Joh. Jos Christoffel
Fritz Haag
Von-Hovel
Immich-Batterieberg
Karlsmuhle
Heribert Kerpen
Reichsgraf Von Kesselstatt
Dr. Loosen
Maximin Grunhaus
Egon Muller
Joh. Jos Prüm
Schloss Saarstein
Dr. Wagner
Wegeler-Deinhard
Dr. Weins-Prüm
Zilliken
Nahe

Nahe
Paul Anheuser
Crusius
Hermann Donnhof
Schlossgut Diel

Rheingau
J.B. Becker
Hans Hermann Eser
Graf von Kanitz
Schloss Johannisberg
Freiherr Zu Knyphausen
Franz Kunstler
Langwerth Von Simmern
Dr. Heinrich Nagler
Schloss Reinhartshausen
Schloss Schonborn
Schloss Vollrads
Wegeler-Deinhard
Robert Weil
Werner'sches Domdechant

Rheinhessen
Burgermeister Carl Koch Erben
Georg Albrecht Schneider
Villa SachsenRheinpfalz
Bassermann-Jordan
Reichsrat Von Buhl
Dr. Burklin-Wolf
Koehler-Ruprecht
Lingenfelder
Georg Mossbacher
Muller-Catoir
Pfeffingen
Karl Schaefer
Wegeler-Deinhard

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar