fredag 30. november 2012

Snart 100 sorter juleøl

100 typer juleøl

Med stort og smått selges det nesten 100 forskjellige juleøltyper i Norge i år.  Ca 370.000 liter juleøl ble solgt på Vinmonopolet i 2011.

I år er det rundt 60 forskjellige juleøltyper som selges på Vinmonopolet. I 2003 var det 17.   Av disse er det Mack Juleøl, Ringnes Julebokk og Aas Juleøl som står for brorparten av salget.


Juleøl er tradisjon
I følge Handelsbladet, så står juleøl for 31 prosent av ølsalget på Vinmonopolet i fjor, og trenden fortsetter i år med enda flere øltyper og godt salg. Dette i følge informasjonsrådgiver Ida Brenden Engholt på Vinmonopolet.
Utsolgt i oktober
I år har til og med noen av juleøltypene blitt utsolgt allerede ved lanseringen i oktober og Petter Nome på Bryggeriforeningen opplyser at flere av juleøltypene er så populære, at de rasjoneres. Folk har til og med bestilt juleøl et helt år i forveien.
En kjensgjerning er det at juleølsalget er veldig viktige for norske bryggerier. Ved siden av de varmeste sommerdagene, er julen den tiden det selges mest øl. Samtidig er juleølbryggingen, bryggermesternes store tid. Dette er den tiden på året da ølglassene ikke domineres av den lyse pilsen, ifølge Petter Nome.  Og det er akkurat med juleølet det er mulig å være kreativ og det ølet som gir best mulighet for å eksperimentere. Noe norsk juleøl bærer preg av.  De bærer preg av typiske norske julekrydderier som ingefær, kanel, nellik og mange av de andre krydderiene vi forbinder med julen. Ofte er de mer smaksrike enn det utenlandske juleølet, da det norske ølet er tilpasset den julematen vi spiser i julen.
Så om du vil ha ribbe, rakfisk eller pinnekjøtt i jula, så vil du garantert finne en juleøl som passer akkurat deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar