fredag 9. november 2012

Ølkurs for de som vil bli ølsnobb.


Hva er IPA?

Øl-snobbene har begynt å konkurrere med  vin-snobbene og øl eksperter popper opp som paddehatter.  Nesten borte er den tiden da en mann var en mann og en øl var en øl og en øl-vom var noe du la på bardisken. Tilbake har  vi en metroseksuell ølsmakerkultur, prydelig pyntet med tattiser og alvorlige uttrykk og med nesen i ølglasset. Ikke for å drikke, men snuse dufter av gjær og humle. Så, for å kunne forstå denne nye ølkulturen samt for å hjelpe deg og bli en ekte ølsnobb, vil vi holde noen useriøse ølkurs med ujevne mellomrom i tiden fremover.


Første del omhandler IPA. Det er den nye trenden innen ølkultur. IPA er ikke et nytt bilmerke, fotballag eller forkortelsen for en ny terrororganisasjon. IPA står for Indian pale ale, laget for å kunne tåle sjøreisen fra England til India på 1800 tallet. En reise som den gang tok mellom seks måneder og et år.
Som sagt, det var britene som begynte å lage IPA. Det blir sagt at grunnen var at annet øl mistet smak og futt på veien til kolonien India. Derav navnet. Ølet hadde også betydelig mer alkohol enn annet øl. Det var så kraftig brygget at det måtte luftes på vei over havet for at tønnene ikke skulle eksplodere.
Kjempertorsken

Som alltid lages øl og har alltid vært laget, av korn. 


Kombinasjonen av havre- eller byggmalt og humle er som regel utgangspunktet for mesteparten av det ølet vi kjenner idag. Ristes eller brennes byggmalten får vi et mørkere øl. Dropper vi noe av byggmalten til fordel for hvete får man Weissbier eller hveteøl. Dropper vi noe av byggmalten til fordel for mer humle får vi IPA. Så enkelt er det. Nesten. Pale Ale kommer for øvrig i England under kategorien Bitter, men der en “Pint of Bitter” er relativ mild på smak og med lavt kullsyreinnhold, vil en IPA oppleves friskere, fruktigere og med høyere grad av bitterhet
I dag er det vel ikke et mikrobryggeri med selvrespekt, som ikke har en IPA. I blant opplever jeg at konkuransen blant disse er å ha en øl med høyest alkoholprosent. Der har jeg for meg at Nøgene Ø topper med 16% alkohol. Det sterkeste ølet har en skotsk bryggeri, med hele 64%.
Ægir
For å si som en vinbonde jeg kjenner. ”Det finnes bare to typer vin, den man liker og den man ikke liker. Har man flaks, liker man de billige. ” Det samme kan vel sies om øl. 

2 kommentarer: