Mikrobryggeriet til Mack, eller rettere sakt, Ludwig Mack Brygghus sitt mikrobryggeri, har lansert to nye øl.
Det første ble skapt på
grunn av Macks flytting til Vollan. Som det står på den veldig enkle, men
smakfulle, etiketten, ” når man flytter et 135 år gammelt bryggeri, dukker det
opp noen skatter.”
Skatten de fant denne gangen, var et åpent gjæringskar i eik
som ble brukt i Macks ølproduksjon på begynnelsen av 1900 tallet.
Hold dere fast, karet ble hugget opp.
Men, de
laget et øl, gjæret med eikesponene. Ut av dette kom ølet Yggdrasil. Et øl som
er lagret i 6 måneder for å få frem
tørrhet og vaniljepreg fra det gamle eikekaret. Og for å sitere fra den lille
etiketten, ”med sin sjeldne ingrediens, blir dette eneste produksjon av dette
unike ølet.”
Og hvordan smaker dette unike, handtappete, brygget? Jo, det har en gyllene farge, en fin
duft av malt og frukt. Et flott, hvitt skum. De har klart å balansere nest
inntil perfekt mellom sødme og bitterhet. Den tørrheten de prøver å skape med
eikesponene, gir en flott frisk smak, som på sitt vis understreker
smaksrikdommen i ølet. Hva man skal spise til dette ølet? Ingen ting, det skal
bare nytes.
Øl nr to fra mikrobryggeriet er Judas Yeast! Et øl som
visstnok skulle være nest inntil håpløst å brygge med både hvete og
pilsnergjær. Men, resultatet er det ikke noe å si på. Lys, fin farge, flott
skum, smaken har pilsnerølets friskhet men samtidig så bryter hveteølets
fruktighet, om jeg får bruke ennå en floskel, perfekt igjennom. Med andre ord, ennå et øl som er brygget bare
for å nytes.
Begge ølene selges kun på Kjeller 5. Og de er velverdt og
bruke sine sølvpenger på. Så for å sitere en gammel kjent poet jeg ikke husker
navnet på :”gakk af sted til krogen og nyd din pot med øl.” I dette tilfellet, gakk av sted til Kjeller 5
og få fatt på disse to før de er forsvunnet for alltid.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar