I disse dager popper det opp mikrobryggerier som paddehatter i vårt langstrakte land. Men hva er egentlig et mikrobryggeri?
I og for seg
ligger det litt i navnet, fra det greske mikro som betyr liten, altså, et lite
bryggeri. Greit nok. Et mikrobryggeri er
altså et bryggeri, som ved brygningen anvender håndverksmessige
tradisjoner basert på den klassiske bryggeritradisjonen. Men, når er det ikke
lenger et mikrobryggeri, men et lite bryggeri? Jeg har ikke kjennskap til noen
norske definisjoner, men i mikrobryggerienes opprinnelses land, USA, defineres
mikrobryggeri som et bryggeri som produserer under 1.760.000 liter øl pr. år.
Det betyr at flere av de bryggeriene som vi kaller mikrobryggeri, så som Nøgene
Ø, ikke er det, men små bryggerier. Ikke
for at det egentlig gjør noe, da vi behøver mange små lokale bryggerier i dette
landet og et stort variasjons tilbud.
At det finnes mikrobryggerier, kan vi takke den amerikanske
ekspresidenten Jimmy Carter for, som i 1979 fjernet forbudet mot hjemmebrygging. Det var derfor de første mikrobryggeriene så dagens lys. På midten av 1980-tallet var det
drøyt ti mikrobryggerier i USA, og i dag er det over 2000 små og store aktører
i markedet. Trenden spredde seg til Storbritannia. På 1990-tallet hadde mange
entusiaster og tilhengere av godt øl, sett seg lei på at stadig flere lokale
bryggerier ble lagt ned eller kjøpt opp. Så for å kunne bevare landets rike ølkultur.
begynte de å brygge selv. Ideen om å selv å brygge småskala håndtverksøl, spredte
seg raskt, og i dag finner vi slike bryggerier over hele verden.
Mikrobryggeriene
satser i stor grad på overgjæret øl, som pale ale, porter, steamer, india pale
ale (IPA), stout og hefeweizen. Ofte brygger de også et eget lagerøl, husets
pilsner. Det brygges i små mengder, gjerne 700–900 liter om gangen. Med andre
ord mikroskopiske volum sammenlignet med de store industrielle bryggeriene. Til
gjengjeld leverer de ofte varer av høy kvalitet.
Også i Norge har vi latt oss inspirere av
småskalabrygging og den nye amerikanske stilen som representere mer av alt. Først ut
var Nøgne Ø i Grimstad, Haandbryggeriet i Drammen og Lillehammer Bryggeri. Alle
med stor suksess med sine mange gode brygg.
Fra en veldig liten bryggerinæring, dominert av 6-8 store
industrielle aktører gjennom de siste tiårene, har vi nå passert over 80 små og
store bryggerier i Norge.
Også de store bryggeriene har begynt å satse på
mikrobryggerier. Det siste skuddet på
stammen, er det Mack bryggerier som står for, med Ludwig Mack Brygghus. Etter at Mack flyttet
til Nordkjosbotten, så etablerte de Tromsøs nye bryggeri. Brygghuset inneholder
den gode gamle Ølhallen, den nyetablerte ølbutikken Kjeller 5 og ikke minst
kjernen i det hele, Macks eget mikrobryggeri. I dag består dette mikroanlegget
av fem tanker som hver rommer 1000 liter, pluss et par åpne bryggekar. Etter
hvert som ting kommer på plass er det meningen å utvide kapasiteten ved
mikrobryggeriet.
Så selv om ølforbruket
i verden går ned, så ser det lyst ut for
ølelskere i Norge, med flere og flere typer øl og bedre og bedre kvaliteter.
Kjeller 5 på Mack |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar