For, førti og femti år siden, var det et vanlig syn i Tyskland at man brygget øl i trefat.
Nå har dette fått en renessanse. I følge noen av bryggerne går de ikke tilbake
til gamledager, men betrakter dette som en innovasjon. Man gjør ikke som før og forsegler
tønnene og fatene innvendig med bek, men bruker gamle whisky og rum tønner og
fat.
Selvfølgelig passer dette ikke til alle typer øl, men først
og fremst de mørke typene. Noen av bryggerne oppdaget at øllet utviklet seg på
en litt annerledes måte. Ikke at de tok så mye smak av treet, men at det modnet
på en bedre måte.
Hos Duckstein i Tyskland,
brygger man »Rotblonden Weizen« på whiskyfat. Noe som gir øllet mindre
bitterhet, en slankere kropp og en rundere smak.
Men det er ikke bare i Tyskland man eksperimenterer. Også
hos Bryggeriet Toccalmatto i Fidenza i Parma, modner man sterkt øl i belgiske stil, på grappa fat. I følge ryktene med veldig godt
resultat.
Også Christian von der Heide, teknisk direktør i Guinness
morselskapet Diageo, brygger nye typer Guinness på burbonfat og er veldig begeistret for
resultatene.
Så nå bare venter vi på at et norsk bryggeri skal begynne å brygge i de gamle fatene fra Løiten. Kunne blitt en morsom opplevelse. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar