tirsdag 6. november 2012

Mack Bayer, og dagens hovedrett


Mack er så mye mer enn måseegg. 

I og med at jeg nå engang bor i Tromsø, er det vel naturlig å skrive litt om Mack og Mack øl. En av mytene om Mack øl er at den kun drikkes til måseegg. En gammel myte da jeg knapt tror noen spiser måseegg lenger. Mack er et ultramoderne bryggeri, men med lange tradisjoner. Og begge deler bærer produksjonen preg av. Dagens øl er Mack Bayer. 
Terningkast 4.
Mack Bayer
Mac bayer, fører produktrekken tilbake til der den startet for 135 år side. Dette ølet har en direkte link til bryggeriets grunnlegger Ludwig Markus Mack.
Fargen er Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft og krydder. Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.

Men Mack bayer kan du bruke til så mangt. Om du ikke vil drikke alt, kan du bruke den i matlagningen. Denne oppskriften har jeg stjålet på  http://www.mack.no

Og hva passer vel bedre i disse førjulstider enn

Ølmarinert ribbe med potet og sellerimos?

Ølmarinert ribbe

Ingredienser:

Ribbe (tynnribbe eller familieribbe)
 1 flaske hveteøl (0,33L)
 1 flaske bayer (0,33L)
 5 gulrøtter
 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd per hvitløk)
 Tørket estragon
 2 løk

Saus:
4 ss smør/margarin
5 ss hvetemel
 Ca 10 dl steikesjy
 1 ts soyasaus
 Salt og pepper

Potet- og selerirotmos:
10 poteter – gjerne mandel
200 g sellerirot
3 ss smør
2 dl fløte
Salt, pepper og litt revet muskat

Slik gjør du:

1. Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at bena er saget helt over.

2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp svoren langs ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Da vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

4. Legg ribba med svoren ned i langpannen. Tilsett 1 vanlig løk oppkuttet i skiver, 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd) kuttet i 4, 1 ss med tørket estragon, og 1 flaske med hveteøl (0,33 l) i lag med 1 dl vann. Dekk ribba med aluminiumsfolie.

5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og stek i 45 min.

6. Fjern folien og snu ribba med svoren opp. Legg en asjett under det laveste partiet på ribba slik at ribbefettet renner ned i langpannen og reduser temperaturen til 200 °C. Tilsett 5 gulrøtter kuttet i store skiver. Disse kan du fint bruke til servering i lag med ribba. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre. Tynnribbe ca. 1-1 1/2 time, familieribbe ca. 1 1/2 -2 timer.

7. Mot slutten av steketiden, når svoren forhåpentligvis begynner å bli sprø, pensles svoren og sidene med Macks Bayer. Hvis ikke svoren blir sprø av seg selv kan du sette panna høyere i ovnen mot slutten av steketiden og øke temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren.

La ribba hvile i ca. 20 minutter. Da får kjøttsaften trekke godt inn i kjøttet og du får en saftig og god ribbe.

Mens ribba hviler lages sausen:

Brun smøret i en panne til det er nøttebrunt, ha i hvetemelet å la meljevningen brunes lett. Spe så på med steikesjyen fra ribba. La sausen få et lett oppkok. Smak til med salt og pepper.


Potet- og sellerirotmos:

Skrell potetene og kok de i lag med selleriroten. Når de er møre trakkes poteten og selleriroten til mos. Ha i fløten og smør. Smak til med salt og pepper.
Ribba kan selvfølgelig serveres med det tradisjonelle tilbehøret.

Oppskriften er levert av Yvonn Steffensen - Emmas Drømmekjøkken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar