Mack er så mye mer enn måseegg.
I og med at jeg nå engang bor i Tromsø, er det vel naturlig
å skrive litt om Mack og Mack øl. En av mytene om Mack øl er at den kun drikkes
til måseegg. En gammel myte da jeg knapt tror noen spiser måseegg lenger. Mack
er et ultramoderne bryggeri, men med lange tradisjoner. Og begge deler bærer
produksjonen preg av. Dagens øl er Mack Bayer.
Terningkast 4.
Mack Bayer |
Mac bayer, fører produktrekken tilbake til der den startet
for 135 år side. Dette ølet har en direkte link til bryggeriets grunnlegger
Ludwig Markus Mack.
Fargen er Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft
og krydder. Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.
Men Mack bayer kan du bruke til så mangt. Om du ikke vil
drikke alt, kan du bruke den i matlagningen. Denne oppskriften har jeg stjålet
på http://www.mack.no
Ølmarinert ribbe med potet og sellerimos?
Ølmarinert ribbe |
Ingredienser:
Ribbe (tynnribbe eller familieribbe)
Saus:
4 ss smør/margarin
5 ss hvetemel
Potet- og selerirotmos:
10 poteter – gjerne mandel
200 g sellerirot
3 ss smør
2 dl fløte
Salt, pepper og litt revet muskat
Slik gjør du:
1. Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at bena er
saget helt over.
2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en
skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp svoren langs ribbena blir det lettere å
skjære opp pene biter etter steking.
3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før
steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med
svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Da vil
krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
4. Legg ribba med svoren ned i langpannen. Tilsett 1
vanlig løk oppkuttet i skiver, 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd)
kuttet i 4, 1 ss med tørket estragon, og 1 flaske med hveteøl (0,33 l) i lag
med 1 dl vann. Dekk ribba med aluminiumsfolie.
5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen
og stek i 45 min.
6. Fjern folien og snu ribba med svoren opp. Legg en
asjett under det laveste partiet på ribba slik at ribbefettet renner ned i
langpannen og reduser temperaturen til 200 °C. Tilsett 5 gulrøtter kuttet i
store skiver. Disse kan du fint bruke til servering i lag med ribba. Sett panna
tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre. Tynnribbe ca. 1-1 1/2 time,
familieribbe ca. 1 1/2 -2 timer.
7. Mot slutten av steketiden, når svoren forhåpentligvis
begynner å bli sprø, pensles svoren og sidene med Macks Bayer. Hvis ikke svoren
blir sprø av seg selv kan du sette panna høyere i ovnen mot slutten av
steketiden og øke temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg nøye
med så du ikke brenner svoren.
La ribba hvile i ca. 20 minutter. Da får kjøttsaften
trekke godt inn i kjøttet og du får en saftig og god ribbe.
Mens ribba hviler lages sausen:
Brun smøret i en panne til det er nøttebrunt, ha i
hvetemelet å la meljevningen brunes lett. Spe så på med steikesjyen fra ribba.
La sausen få et lett oppkok. Smak til med salt og pepper.
Potet- og sellerirotmos:
Skrell potetene og kok de i lag med selleriroten. Når de er
møre trakkes poteten og selleriroten til mos. Ha i fløten og smør. Smak til med
salt og pepper.
Ribba kan selvfølgelig serveres med det tradisjonelle
tilbehøret.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar