Øl, den nye trenden |
Spørsmålet blir stilt i takt med at det dukker opp flere og flere mikrobryggerier, samtidig som det tradisjonelle ølsalget synker i Norge og resten av Europa. Det underlige er, at Vinmonopolet har en rekordvekst av sterkøl og da av øl fra Danmark, Belgia og av alle steder, Italia. Med andre ord, ølkulturen og måten å drikke øl, endrer seg.
Tradisjoner. Mack |
Tidligere, så drakk vi bokkøl, bayer og eksport. Altså, de
mørke øltypene. Etter hvert som pils ble et begrep, drakk vi mer og mer lyst
øl. En av grunnen til den begrensede utviklingen av øl, finner vi i den norske
lovgivningen. Vi hadde kartellavtalen som ikke tillot bryggeriene å selge ølet
sitt over hele landet, først i 1993 ble
det lovlig å importere øl til Norge. I 1999 ble det lovlig å selge øl sterkere
enn 7 vol %. 1987 ble loven som baserte
seg på den tyske renhetsloven som sa at
øl skulle brygges på fire ingredienser, hevet. En lov som jeg mener
satte begrensinger for mangfoldet av norsk øl.
Det vi ser i dag, med mikrobryggerienes innmarsj på
markedet, er et mye større mangfold. Norsk øl begynner til og med å bli kjent
utenfor Norges grenser. Et prakteksempel på det, er Nøgene Ø. De store bryggeriene har i dag, egne
mikrobryggerier, så som Mack med Ludvig Macks Brygghus. Så, tendensene vi ser i dag, er at vi drikker
mindre øl, men mer variert. Vi bruker øl i maten, vi drikker flere typer øl og
vi jakter andre kvaliteter enn det vi gjorde før. Først og fremst for at vi har
fått muligheten til det.
Men, tilbake til spørsmålet, er øl den nye vinen? Jeg mener
nei. Ikke per dags dato. Men, om den spennende utviklingen vi ser i dag, med
mange nye øltyper og en nysgjerrighet på vår egne øltradisjoner, så tror jeg på sikt at ølets posisjon i forhold
til vin, vil bli mer markant. Det krever at bryggeriene tørr og må, vise
yrkesstolthet og fokusere på nyutvikling.
Mack mikrobryggeri |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar