onsdag 28. november 2012

Er øl den nye vinen?

Øl, den nye trenden


Spørsmålet blir stilt i takt med at det dukker opp flere og flere mikrobryggerier, samtidig som det tradisjonelle ølsalget synker i Norge og resten av Europa. Det underlige er, at Vinmonopolet har en rekordvekst av sterkøl og da av øl fra Danmark, Belgia og av alle steder, Italia. Med andre ord, ølkulturen og  måten å drikke øl, endrer seg.

Tradisjoner. Mack
Tidligere, så drakk vi bokkøl, bayer og eksport. Altså, de mørke øltypene. Etter hvert som pils ble et begrep, drakk vi mer og mer lyst øl. En av grunnen til den begrensede utviklingen av øl, finner vi i den norske lovgivningen. Vi hadde kartellavtalen som ikke tillot bryggeriene å selge ølet sitt over hele landet, først  i 1993 ble det lovlig å importere øl til Norge. I 1999 ble det lovlig å selge øl sterkere enn 7 vol %.  1987 ble loven som baserte seg på den tyske renhetsloven som sa at  øl skulle brygges på fire ingredienser, hevet. En lov som jeg mener satte begrensinger for mangfoldet av norsk øl.
Det vi ser i dag, med mikrobryggerienes innmarsj på markedet, er et mye større mangfold. Norsk øl begynner til og med å bli kjent utenfor Norges grenser. Et prakteksempel på det, er Nøgene Ø.  De store bryggeriene har i dag, egne mikrobryggerier, så som Mack med Ludvig Macks Brygghus.  Så, tendensene vi ser i dag, er at vi drikker mindre øl, men mer variert. Vi bruker øl i maten, vi drikker flere typer øl og vi jakter andre kvaliteter enn det vi gjorde før. Først og fremst for at vi har fått muligheten til det.
Men, tilbake til spørsmålet, er øl den nye vinen? Jeg mener nei. Ikke per dags dato. Men, om den spennende utviklingen vi ser i dag, med mange nye øltyper og en nysgjerrighet på vår egne øltradisjoner, så  tror jeg på sikt at ølets posisjon i forhold til vin, vil bli mer markant. Det krever at bryggeriene tørr og må, vise yrkesstolthet og fokusere på nyutvikling.
Mack mikrobryggeri
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar