mandag 5. november 2012

Norge er et annerledesland i alkoholpolitikken.


Cider fra Mack

Norge er et annerledesland i alkoholpolitikken. 

Vi har 8 ganger så høye avgifter på øl som gjennomsnittet i Europa og er det eneste landet med 100 prosent reklameforbud. Vi har også strenge regler for når og hvor alkohol kan skjenkes og selges. 

I 1975 ble det forbudt med all alkoholreklame i Norge. Hensikten var å begrense alkoholskadene. For mange norske bryggerier har forbudet trolig vært en fordel, fordi de ville hatt problemer med å konkurrere med store, internasjonale merkevarer.  Men tross reklameforbudet, blir nordmenn utsatt for store mengder alkoholreklame. Dette er de viktigste arenaene:

Sportssendinger på NRK, TV2 og TV3: Internasjonale merkevarer innenfor alle alkoholkategorier får betydelig eksponering gjennom arenareklame og sponsoreffekter.
Internett, både gjennom utenlandske alkoholprodusenters egne nettsider og gjennom produktreklame på utenlandske nettsider.
Reklame i utenlandske blader og magasiner, samt passasjermagasiner på norske fly.
Reklame og produkteksponering i taxfree utsalg, også på norske flyplasser, der brennevin og vin har hovedfokus.
Jeg mener ikke at vi skal totalt endre alkholpolitikken i Norge. Den har fungert rimelig bra. Men, det jeg reagerer på er ar bryggeriene blir nektet å gi nøktern informasjon om produktene sine. Uten informasjon, vil ikke produktene, i dette tilfelle øl, kunne gi den glede og nytelse jeg mener nordmenn har krav på, uten å falle ned på fyll.
En annen ironi i dette, er at vinmonopolet får gi all den informasjon de vil.
Mr Young møter Mack
En blogg, er et privat rom, i følge høyesterett. Derfor vil jeg med jevne mellomrom presentere bryggerienes produkter her. 
Bayerøl fra Mack
Mer om norsk alkoholpoliktikk her http://www.drikkeglede.no 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar