Kalkun på en lørdag |
Jeg hadde helt glemt at kalkun er julemat for mange. En annen sak, er at kalkun er glimrende mat både før og etter jul når man er lei av annen julemat og har lyst på noe lettere. Da er kalkun glimrende med sitt lyse og magre kjøtt. Fordelen med kalkun, er at den kan serveres både som varmrett eller som kald.
Personlig foretrekker jeg kalkunen som varmrett og da helst
uten stuffing. Men, veldig gjerne med en god waldorfsalat og en saus som synger
englenes pris.
En enkel oppskrift på helstekt kalkun.
Det er nest inntil umulig å få fersk kalkun, så derfor blir
det frossen. Har du mulighet til å få kjøpt en kalkun fra Stange, så slå til.
De holder en fantastisk kvalitet. Men, andre kalkuner går også helt greit. Nå
er ikke kalkun noe som man lager i en fei, så beregne mellom en til to dager å
tine opp kalkunen og tin den i kjøleskapet.
Når den er tint, så ta ut den lille posen lever, hjerte også videre, som
ligger inne i kalkunen. Den skal du bruke som kraft litt senere.
Om man regner 500 g kjøtt pr person, så vet du hvor stor
kalkun du skal bruke. Utover kalkunen må
du ha salt, pepper og smør.
er å binde opp vingene på kalkunen. Det gjør du ved å føre vingespissene bak på
ryggen inn mot halsen. Bind en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind
lårene sammen ved benknokene. Nå kan du
pensle kalkunen med smør,pepper og salt. Du kan bruke andre krydderurter også,
om det er noen du liker sammen med fugl.
Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis
fuglen er stor. Ha et par desiliter vann i pannen under steking, slik at
stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god
smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 °C i ½ time pr. kilo.
Drikkepause.
Når du har kommet så langt, er det tid for en liten
drikkepause. Om du skal servere øl til fuglen, vil det passe å helle opp et
lyst øl i glasset, altså en pils. Om du vil ha vin, er det litt, men bare litt
mer komplisert. Personlig vil jeg ha en Riesling fra Rheingau eller Mosel. Men,
en lett rødvin fra Rhône eller en Beaujolais vil også passe glimrende. Det
viktigste nå, er å beundre verket sitt mens man nyter disse dråpene før man går
i gang med neste fase. Det er å lage en kraft av inneholde i posen du plukket
ut tidligere.
Ha smør i en kjele og brun innmaten. Hell over vann til alt
er dekket. Så koker du det opp. Husk å skumme. For å få en bra smak, så ha i
litt sjalottløk og gulrot. La den stå og trekke i et par timer. Til slutt så tilsetter du silt sjy og
foralldel, mål opp hvor mye det blir. Er
det for lite, så tilsett hønsebuljong, så du får nok kraft til sausen.
Saus.
Det du behøver er kraft, 2 dl. Fløte og 2 dl. Portvin.
Sausen er enkel å lage. Du koker opp kraften du har lagd og
tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La sausen småkoke 8-10 min. Ha i fløte og
portvin. Rør inn smør og smak sausen til med salt og pepper. Om du ikke har
portvin finnes det en annet glimrende alternativ hvor du har på jevning av
hvetemel og kaldt vann. La sausen koke i 15 minutter. Ha i fløte og farg
eventuelt med litt sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.
Waldorfsalat.
Jeg elsker Waldorfsalat til kalkun. Dels synes jeg det kos å
lage den sammen med flere. Man snakker så godt sammen når man lager mat og om
man drikker litt vin eller øl til, så kan man få en perfekt dag ut av det.
Iallfall, her er en slumpmessig Waldorfsalat.
Det som behøves til dette er følgende.
4.epler,1 ss sitronsaft, 3 ringer ananas, 1-2
selleristenger, 50 g hvitkål, blå druer, valnøttkjerner. 2 dl. Majones, 2 dl kremfølte 1 ss
appelsinsaft, 1 ts sukker, salt og pepper.
Nå skal det sies at dette er bare et forslag til
ingredienser. Er det noe du liker mer
eller mindre, bruk det. Iallfall, hell opp mer øl eller vin. Snakk sammen og
begynn og skrelle eplene, skjær de opp i små terninger. Drypp sitronsaften på
så de beholder fargen. Del ananasen i biter og skjær sellerien i smale strimler
og hakk opp kålen. Del druene i to, men ikke alle, noen skal brukes som pynt.
Hakk opp valnøttene.
Neste del er å piske
kremen stiv. Husk at det er bannlyst med en slikkepott, for hva blir det igjen
til barna å slikke når man har kjørt en slikkepott igjennom bollen? Bland krem
og majones. Smak til med sukker, appelsinsaft og salt og pepper. Når du synes
det smaker guddommelig, ha i alt dere eller du har hakket opp. Pynt verket med litt
grønt og de druene du har igjen. La verket stå og trekke noen timer.
Nå er du i prinsipp ferdig. Server med poteter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar