lørdag 1. desember 2012

Kalkun på en lørdag.


Kalkun på en lørdag

Jeg hadde helt glemt at kalkun er julemat for mange.  En annen sak, er at kalkun er glimrende mat både før og etter jul når man er lei av annen julemat og har lyst på noe lettere. Da er kalkun glimrende med sitt lyse og magre kjøtt.  Fordelen med kalkun, er at den kan serveres både som varmrett eller som kald.

Personlig foretrekker jeg kalkunen som varmrett og da helst uten stuffing. Men, veldig gjerne med en god waldorfsalat og en saus som synger englenes pris.
En enkel oppskrift på helstekt kalkun.
Det er nest inntil umulig å få fersk kalkun, så derfor blir det frossen. Har du mulighet til å få kjøpt en kalkun fra Stange, så slå til. De holder en fantastisk kvalitet. Men, andre kalkuner går også helt greit. Nå er ikke kalkun noe som man lager i en fei, så beregne mellom en til to dager å tine opp kalkunen og tin den i kjøleskapet.  Når den er tint, så ta ut den lille posen lever, hjerte også videre, som ligger inne i kalkunen. Den skal du bruke som kraft litt senere.
Om man regner 500 g kjøtt pr person, så vet du hvor stor kalkun du skal bruke.  Utover kalkunen må du ha salt, pepper og smør.

Det første du gjør, 
er å binde opp vingene på kalkunen.  Det gjør du ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Bind en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.  Nå kan du pensle kalkunen med smør,pepper og salt. Du kan bruke andre krydderurter også, om det er noen du liker sammen med fugl.
Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha et par desiliter vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 °C i ½ time pr. kilo.
Drikkepause.
Når du har kommet så langt, er det tid for en liten drikkepause. Om du skal servere øl til fuglen, vil det passe å helle opp et lyst øl i glasset, altså en pils. Om du vil ha vin, er det litt, men bare litt mer komplisert. Personlig vil jeg ha en Riesling fra Rheingau eller Mosel. Men, en lett rødvin fra Rhône eller en Beaujolais vil også passe glimrende. Det viktigste nå, er å beundre verket sitt mens man nyter disse dråpene før man går i gang med neste fase. Det er å lage en kraft av inneholde i posen du plukket ut tidligere.
Ha smør i en kjele og brun innmaten. Hell over vann til alt er dekket. Så koker du det opp. Husk å skumme. For å få en bra smak, så ha i litt sjalottløk og gulrot. La den stå og trekke i et par timer.  Til slutt så tilsetter du silt sjy og foralldel, mål opp hvor mye det blir.  Er det for lite, så tilsett hønsebuljong, så du får nok kraft til sausen.
Saus.
Det du behøver er kraft, 2 dl. Fløte og 2 dl. Portvin.
Sausen er enkel å lage. Du koker opp kraften du har lagd og tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La sausen småkoke 8-10 min. Ha i fløte og portvin. Rør inn smør og smak sausen til med salt og pepper. Om du ikke har portvin finnes det en annet glimrende alternativ hvor du har på jevning av hvetemel og kaldt vann. La sausen koke i 15 minutter. Ha i fløte og farg eventuelt med litt sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.
Waldorfsalat.
Jeg elsker Waldorfsalat til kalkun. Dels synes jeg det kos å lage den sammen med flere. Man snakker så godt sammen når man lager mat og om man drikker litt vin eller øl til, så kan man få en perfekt dag ut av det. Iallfall, her er en slumpmessig Waldorfsalat.  Det som behøves til dette er følgende.  
4.epler,1 ss sitronsaft, 3 ringer ananas, 1-2 selleristenger, 50 g hvitkål, blå druer, valnøttkjerner.  2 dl. Majones, 2 dl kremfølte 1 ss appelsinsaft, 1 ts sukker, salt og pepper.
Nå skal det sies at dette er bare et forslag til ingredienser.  Er det noe du liker mer eller mindre, bruk det. Iallfall, hell opp mer øl eller vin. Snakk sammen og begynn og skrelle eplene, skjær de opp i små terninger. Drypp sitronsaften på så de beholder fargen. Del ananasen i biter og skjær sellerien i smale strimler og hakk opp kålen. Del druene i to, men ikke alle, noen skal brukes som pynt. Hakk opp valnøttene.
 Neste del er å piske kremen stiv. Husk at det er bannlyst med en slikkepott, for hva blir det igjen til barna å slikke når man har kjørt en slikkepott igjennom bollen? Bland krem og majones. Smak til med sukker, appelsinsaft og salt og pepper. Når du synes det smaker guddommelig, ha i alt dere eller du har hakket opp. Pynt verket med litt grønt og de druene du har igjen. La verket stå og trekke noen timer.
Nå er du i prinsipp ferdig. Server med poteter.
Hva man drikker til, er beskrevet lenger opp. Men, jeg liker best kald pils til når kalkunen serveres som varmrett.  Til lunsjen dagen etter, om man har noe kald kalkun igjen, så en halvtørr Riesling fra Mosel eller Rheingau. Bånn appetitt som vi gutta sier. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar