fredag 21. desember 2012

Gløgg,


Gløgg er noe som hører jula til. Ordet gløgg, ikke som smart altså, kommer fra det svenske ”Glödgat vin” og oppsto på begynnelsen av 1600 tallet. 

Opprinnelige så ble en sukkerbit dyppet i konjakk som man satte fyr på. Sukkeret smeltet og rant ned i konjakken og ga den sødme.
Krydret vin har eksistert i tusener av år. Allerede romerne krydret vinen. Om de varmet den, så ble den betraktet som veldig helsebringende.
Vår form for gløgg, stammer fra det tyske glühwein. Varm, krydret vin.  Vår gløgg lages av  av rødvin, ukrydret brennevin og Cognac, tilsatt strøsukker og sukkerbiter. De vanligste tilsetningsingrediensene er kanelstang, kardemomme, kryddernellik, rosiner, appelsinskall og skalla mandler. Tradisjonell gløgg inneholder cirka 18 prosent alkohol. Den varmes opp til cirka 67 grader Celsius . Men for gud skyld, aldri over 70 grader. Da risikerer man å forbli edru når all alkoholen fordamper.
Her er en enkle oppskrifter på gløgg. Og bare for å være original, en hvitvinsgløgg som smaker temmelig hyggelig. Vil du være mindre original, bruker du den billigste rødvinen du finner, isteden.


Hvitvinsgløgg.
1 liter riesling hvitvin.
1.dl sukker eller honning
1.dl konjakk eller brandy
1 kanelstang
5-6 nellikspiker
2-3 knuste kardmommekjerner.
6 kumuquat eller 1 appelsin. Dette er strengt tatt ikke nødvendig.
Tørket appelsinskall, mandler og rosiner etter behag.
For å gjøre tingene komplisert, så varm opp ca 1 dl av vinen og rør ut sukkeret eller honningen. Tilsett resten av vinen samt krydderiet og la det trekke ved 69 grader i 15, 16 minutter. Sil brygget og tilsett konjakk, mandler, rosiner og evt kumquat. Så er det klart til servering.  Sammen med pepperkaker selvfølgelig. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar