Gløgg er noe som hører jula til. Ordet gløgg, ikke som smart altså, kommer fra det svenske ”Glödgat vin” og oppsto på begynnelsen av 1600 tallet.
Opprinnelige så ble en sukkerbit dyppet i konjakk som man satte fyr på.
Sukkeret smeltet og rant ned i konjakken og ga den sødme.
Krydret vin har eksistert i tusener av år. Allerede romerne
krydret vinen. Om de varmet den, så ble den betraktet som veldig
helsebringende.
Vår form for gløgg, stammer fra det tyske glühwein. Varm,
krydret vin. Vår gløgg lages av av rødvin, ukrydret brennevin og Cognac,
tilsatt strøsukker og sukkerbiter. De vanligste tilsetningsingrediensene er
kanelstang, kardemomme, kryddernellik, rosiner, appelsinskall og skalla
mandler. Tradisjonell gløgg inneholder cirka 18 prosent alkohol. Den varmes opp
til cirka 67 grader Celsius . Men for gud skyld, aldri over 70 grader. Da
risikerer man å forbli edru når all alkoholen fordamper.
Her er en enkle oppskrifter på gløgg. Og bare for å være
original, en hvitvinsgløgg som smaker temmelig hyggelig. Vil du være mindre
original, bruker du den billigste rødvinen du finner, isteden.
1 liter riesling hvitvin.
1.dl sukker eller honning
1.dl konjakk eller brandy
1 kanelstang
5-6 nellikspiker
2-3 knuste kardmommekjerner.
6 kumuquat eller 1 appelsin. Dette er strengt tatt ikke
nødvendig.
Tørket appelsinskall, mandler og rosiner etter behag.
For å gjøre tingene komplisert, så varm opp ca 1 dl av vinen
og rør ut sukkeret eller honningen. Tilsett resten av vinen samt krydderiet og
la det trekke ved 69 grader i 15, 16 minutter. Sil brygget og tilsett konjakk,
mandler, rosiner og evt kumquat. Så er det klart til servering. Sammen med pepperkaker selvfølgelig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar