tirsdag 18. desember 2012

Gammel vin og gamle tradisjoner.


Vin har man produsert i gud vet hvor lange tider. Den aller første ”vingården” ble funnet for noen år siden i ei hule sør i Armenia.


En gruppe med internasjonale arkeologer fant restene 
av produksjonsanlegget. Et kar til druepressing, et gjæringskar, en rekke lagringskrukker, selvfølgelig noen drikkekrus og potteskår med inntørka vin. Funnet er datert til å være 6100 år gammelt. Noe som gjør det armenske anlegget flere tusen år eldre enn det anlegget som ble utgravd i en egyptisk kongegrav. I følge forskerne, så druene presset i et basseng med høye kanter der vinbøndene tråkket druene med føttene. Fra bassenget rant saften ned i et kar av hardpresset leire, der den fikk ligge og gjære. Da vinen hadde gjæret ferdig, ble den oppbevart i krukker inne i hulen der klimaet var tørt og kjølig og skapte den perfekte vinkjeller. Når den var perfekt, kom drikkekrusene frem.
Og det fører oss videre til det historiske museet i Pfalz i Tyskland. Der kan man beundre en flaske vin som er 2500 år gammel. Flaska, som er fra 325 år før vår tidsregning, ble funnet i en romersk steinsarkofag under en utgravning i 1867.  kan besøkende dvele ved en nesten 2500 år gammel romersk flaske med vin. 
Over halvdelen av væsken i amforaen, eller flaska, er tyktflytende, antageligvis olivenolje. Siden romerne ikke hadde korker, så fylte de olje over vinen for å konservere den. Og det fungerer glimrende, da resten av flaska inneholder vin. Kvaliteten kan man ikke si noe om, da ingen har smakt på den… ennå.

Den eldste vingården hvor det fortsatt produseres vin, hevdes å være  på den fornemme gården til Romanée-Conti. 
I 1855 utga en lokal Burgund-historiker, dr. Jules Lavalle klassifiseringen av 1861, en bok om områdets viner hvor han hevder at vinmarkene i  Romanée hadde tilhørt romerske keisere. Om det ikke er sant, så er gården med verdens dyreste vin iallfall Frankrikes eldste. I 1276 ble vinmarkene kjøpt av det lokale munkeklosteret. Det var i kirkens eie gjennom tre århundrer. Helt til de ble overtatt av Croonenbourgene, en rik familie fra Flandern. Det var den familien som fikk vinene riktig kjent på 1700 tallet og Solkongen drakk Romanée-vin for sin lumbago. I 1760 tapte Philip de Croonenbourg slottet i spill og Fyrst Conti overtok. Det han brakte til Romanée-vinen, var navnet Conti. Og dermed fikk verdens dyreste vin,  navnet Romanée-Conti.


Den eldste gården jeg har vært på, har vært i samme families eie siden år 862, noe som ble dokumentert med eierskiftepapirer.  Og fortsatt produserer familien på Weinguth Roth i Franken, vin på de samme sju hektar mark, som de alltid har gjort. Prisene på deres viner, var i 1994 mellom 4 og 7 DM. Og smakte helt ok. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar