Fisk og øl på Skarven. |
Etter å ha leste en artikkel på dagbladet.no i går om en bar i Tallin som har en øl-meny og der maten er tilpasset ølet, slo det meg, det har vi nesten ikke i Norge.
Da jeg googlet norsk ølmeny, fikk jeg ca 1200 treff.
Hovedsakelig reklame og artikler. Når jeg byttet ut øl-meny med vinmeny, var
det over 1.540.000 treff. Noe som jeg opplever veldig rart, da norsk mat og
norsk øl, alltid har hengt sammen som erteris.
Dansk ølmeny |
Om vi ser på variasjonsrikdommen i det norske kjøkkenet, så
er den norske maten og den norske husmannskosten glimrende. Iallfall om den
tilberedes og utvikles med de sesongbetonte, lokale, og ofte, glimrende norske
råvarene. Og det samme med det norske ølet. Mangfoldet innen den norske
bryggeribransjen og innen norsk tusenårig bryggtradisjon, har aldri vært større
enn hva den er nå.
Om vi ser til Frankrike, Tyskland eller Italia, så er deres
mattradisjoner basert på lokal husmannskost, basert på lokale råvarer og den
lokale vinen. På grunn av klima, har de selvfølgelig et større utbud av
råvarer, men… kvaliteten på deres lokale råvarer er ikke noe bedre enn våre
lokale råvarer. Nå sier det seg selv at solmodne tomater i Toscana er bedre enn
drivhustomater fra Tromsø. Men, for eksempel, deres multer er ikke av samme
kvalitet som våre. Ganske enkelt for de ikke har noen. Og våre multer, vår torsk, vårt vilt og vår
ost, passer best sammen med norsk, lokalt, øl.
Om restaurantbransjen ville, kunne de kontakte sitt lokale
bryggeri eller øl-leverandør og få kvitt og fritt forslag til øl-menyer. For
menyen og ideene finnes der. Først da tror jeg vi vil få en mye større rikdom
innen vår mat og øl-kultur.
Hva det kommer av at norske restauranter ikke har en
øl-meny, vet jeg ikke. Men jeg tror det er basert på at de fleste innen
restaurantbransjen som har en utdannelse, er fransk inspirert. Og derfor skal
ha vin på menyen. Noe det egentlig ikke skulle være en så stor grunn til. For
vi har, som sagt, noen av verdens beste kokker, noen av de beste råvarene. Og jeg
mener ikke med det, at vin-menyen skal
bort. For å si som en kjent liten bjørn, ja, takk begge deler.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar