lørdag 29. desember 2012

10 millioner halvlitere øl, brygges av ti tusen hjemmebryggere.


Hjemmebrygg har tatt helt av rundt om i Norgesland. Bransjeaktører regner med at det er mer enn ti tusen nordmenn som brygger sitt eget øl. 

De brygger enten alene eller i bryggelag. Bare i 2009 ble det brygget 10 millioner halvlitere med øl. Mitt håp er at de ti tusen nordmennene ikke drakk det alene. 
Hjemmebrygget øl, er ikke noe nytt i Norge. Helt frem til folk begynte å flytte inntil byene, ble det brygget hjemme. Og den nye interessen for godt gammelt håndverk, ser ikke ut til å avta. Heller tvert imot. 
Omfanget og interessen for hjemmebrygging har økt vanvittig. Hvis det er 10.000 bryggere nå, skulle det ikke forundre meg om det er dobbelt så mange innen fem år, uttalte direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen, som er bryggerienes interesseforening.
En av grunnen til denne formidable interessen for hjemmebrygging blant menn mellom 25 og 50 år, er smaken for godt øl. Samt at når ølet på polet koster mellom 30 og 40 kroner pr flaske, så er det ikke så rart at man er tilfreds med å kunne drikke kvalitets-øl til en femmer.
Men det er ikke bare hjemme bryggerne som slår seg opp i disse dager. Også småbryggeriene og mikrobryggeriene vokser og trives. I år var det de små aktørene som vant det store juleøl reset med å toppe de fleste av anmeldelsene for juleøl. Og ikke nok med det, de fleste av de små bryggeriene og mikrobryggeriene var utsolgt for juleøl i god tid før jul.
I USA har mikrobryggeriene rundt 7 prosent av det totale ølmarkedet, til sammenlikning har de små bryggeriene i Norge rundt to prosent av markedet. Det vil nok ta tid før de små har samme markedsandel som i USA. Men, framveksten av mikrobryggerier har fått de store på markedet til å reagere.  Aas bryggerier har begynt å produsere Ale, det Carlsberg eide Ringnes har begynt å importere spesialøl. Til og med mitt kjære Mack har svart på utfordringen og startet Ludwig Macks Brygghus. Med Kjeller 5, mikrobryggeri samt at Ølhallen er lagt innunder LMB. Og med Mona Hassfjord som leder, kommer det garantert til å ble en suksess.


2 kommentarer:

 1. Oi for en interessant side!. Koselig at du la igjen en hilsen hos meg, slik at jeg kunne få se denne bloggen. Spennende med historie og lage måter :).

  Sv: Takke, og du har helt rett :)
  Fin dag ønskes deg også, og ikke minst et riktig så godt nyttår!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en hyggelig kommentar og et riktig godt nyttår til deg med :)

   Slett