tirsdag 11. desember 2012

Historien om Champagne


Champagnedistrikte ligger 125 km øst for Paris. Altså, i den nordlige delen av Frankrike. Navnet Champagne kommer av ordet campagne… som betyr “ut på landet.” Finere enn det, er Champagne ikke. 




 Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten bobler.  Boblene var det engelskmennene som fant på rundt 1660. De tilsatte sukker og gjær, for å få i gang en 2. gjæring. Bare for å få bobler i vinen. Noe som var veldig populært blant den engelske adelen.
Hva med Dom Pérignon? På tross av at han blir kalt champagnens fader, så prøvd han til å begynne med og unngå boblene i vinen. Bobler i vinen var noe som lett kunne skje, da distriktet ligger så langt nord og under visse omstendigheter setter i gang en naturlig 2. gjæring. Derimot så var han viktig for utviklingen av Champagnen. Grunnen til at franskmennene først kom i gang med produksjonen på slutten av 1600 tallet, var at de ikke hadde samme kvalitet på flaskene som engelskmennene. Men når Dom Pérignon først hadde fått flaskene, så startet han den store eksperimenteringen med å blande vin fra forskjellige marker og av forskjellige druesorter. Og det igjen, førte til  at vinen eller champagnen, ble som den vi har i dag.
I 1729 kom det første Champangehuset. Ruinart. Og sakte, men sikkert og i takt med industrialiseringen, forfinet man produksjonsmetodene. Og ca 1880 begynte man å produsere champagne som man gjør det i dag.  Helt frem til etter den ander verdenskrig, var det meste av Champagnen søt. Så de tørre boblene er en relativt ny oppfinnelse.
I dag er Champagne et beskyttet navn. Noe blant annet Mack bryggerier opplevde med sin sjampanjebrus som i dag heter sjimpansebrus. Så, nå er det bare mousserende vin fra Champangedistriktet som får benytte navnet. Det er til  og med blitt forbudt og bruke betegnelsen "Methode Champenoise" for andre musserende vin. Så de må bruke betegnelsen “Methode traditionelle.”
Men er Champagne verd prisen man må betale for en flaske? Vel, markedet og snobberiet styrer prisen. Går man etter smak og kvalitet, så finner man cremante, sekt og cava som holder minst like høy kvalitet, men langt fra samme pris som Champagne. Men, skal man være kar, så koster det visst nok dyrt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar