Champagnedistrikte ligger 125 km øst for Paris. Altså, i den nordlige delen av Frankrike. Navnet Champagne kommer av ordet campagne… som betyr “ut på landet.” Finere enn det, er Champagne ikke.
Hva med Dom Pérignon? På tross av at han blir kalt champagnens
fader, så prøvd han til å begynne med og unngå boblene i vinen. Bobler i vinen var noe som lett
kunne skje, da distriktet ligger så langt nord og under visse omstendigheter
setter i gang en naturlig 2. gjæring. Derimot så var han viktig for utviklingen
av Champagnen. Grunnen til at franskmennene først kom i gang med produksjonen
på slutten av 1600 tallet, var at de ikke hadde samme kvalitet på flaskene som engelskmennene.
Men når Dom Pérignon først hadde fått flaskene, så startet han den store eksperimenteringen
med å blande vin fra forskjellige marker og av forskjellige druesorter. Og det
igjen, førte til at vinen eller champagnen,
ble som den vi har i dag.
I 1729 kom det første Champangehuset. Ruinart. Og sakte, men
sikkert og i takt med industrialiseringen, forfinet man produksjonsmetodene. Og
ca 1880 begynte man å produsere champagne som man gjør det i dag. Helt frem til etter den ander verdenskrig,
var det meste av Champagnen søt. Så de tørre boblene er en relativt ny
oppfinnelse.
I dag er Champagne et beskyttet navn. Noe blant annet Mack
bryggerier opplevde med sin sjampanjebrus som i dag heter sjimpansebrus. Så, nå
er det bare mousserende vin fra Champangedistriktet som får benytte navnet. Det
er til og med blitt forbudt og bruke
betegnelsen "Methode Champenoise" for andre musserende vin. Så de må
bruke betegnelsen “Methode traditionelle.”
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar