Det er ikke bare tyske biler som holder i evigheter. Det gjør vinen deres også.
For en del år siden, var jeg på vinsmakning på Kloster
Eberbach. Som den skit-viktige mannen jeg er, hadde jeg blitt invitert med en
rekke andre skit-viktige personer til akkurat denne smakningen. Og det var ikke
hva som helst som ble smakt. Det var blant annet en riesling fra 1778. Til min store overraskelse, levde vinen ennå.
I ti, tolv minutter smakte den riesling med et madeira preg. Og så ble den
eddik.
Jeg har ofte tenkt på den smakningen. Ikke så mye på selve
smakningen, men de menneskene som hadde dyrket druene, høstet dem og siden
laget vin av den. En vin som jeg fikk drikke mange hundre år senere. Av og til
lurer jeg på hvem disse menneskene var. Hvordan de levde, om det var fest den
dagen i vinmarkene da de plukket akkurat de druene jeg drakk.
Bare noen år før de høstet druene i 1778, så ble Spätlesevinen
skapt. I følge myten så var det en treg budbringer som veldig sent tilbake til
Schloss Johannisberg i Rheingau med en godkjennelse for at høstingen kunne
begynne. Men da han dukket opp, var druene overmodne og sukkernivået
himmelhøyt. Men de høstet nå druene likevel. Hva skulle de ellers gjøre?
Og som så mange andre uhell, ble det en gedigen suksess.
”Aldri har jeg smakt en sådan fantastisk vin,” skal kjellermesteren ha sakt da
han smakte den underlige søte vinen.
Og siden det har det alltid vært høstet sent, eller
spätlese.
Nå håper vinmakerne i Rheingau at druene i 2012 vil være som
den fantastiske 2010 årgangen. Sommeren 2009 hadde gitt rekordlave avlinger som
hadde ført til den selsynte kombinasjonen av høy syre og høyt sukkerinnhold.
Det ble viner som den tyske vinindustrien aldri hadde sette før og for eksempel
Schloss Johannisbergs Trockenbeerenauslese var nesten utsolgt før den kom på
flaskene. Og i følge ekspertene, så er det en vin som kan ligge i 2-300 år.
Mer om tysk vin kommer i forbindelse med de kommende artiklene
fra Georg Bauer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar