søndag 6. januar 2013

Ægir fikk "Årets øl"


Ægirs India Pale Ale ble "Årets øl".

Vinnerølene er stemt fram av en 35 personer sterk fagjury og leserne av nettstedet aperitif.no. Kåringen av Årets Øl 2012 er organisert av Bryggeri- og drikkevareforeningen i samarbeid med Ølakademiet og Aperitif og ble delt ut lørdag på matgallaen til Det Norske Måltid.
Det lille bryggeriet Ægir fra Sogn og Fjordane, er en suksesshistorie fra a-å. Det ble startet i 2007 av ekteparet Aud Melås og Evan Lewis som et pubbryggeri i Flåm. I dag selges det gjennom Coop og Norgesgruppen. India Pale Ale er såpass sterkt, 6,5 %, og selges derfor gjennom Vinmonopolet.

Her er noe av fagjuryens begrunnelse:
”Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse.”

De andre ølsortene som fikk en pris, er :
Årets pils er Grans Premium Pils fra Grans Bryggeri i Sandefjord
Årets bayer er Aass Bayer fra Aass Bryggeri i Drammen
Årets ale er Ægir India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm
Årets hveteøl er Kinn Jubileum fra Kinn Bryggeri i Florø
Årets porter er Imperial Rye Porter fra Nøgne Ø i Grimstad

Uten å forkleine utnevnelsen av Ægir og prisen de fortjent har vunnet, så er jeg personlig litt skeptisk til betegnelsen ”Årets Øl”. Også betegnelsen som brukes i visse media som ”Norges beste øl” er jeg ennå mer skeptisk til. Det er bedømmelses- og avstemmingsgrunnlaget alt for spinkelt til. Det er ikke det samme som jeg ikke synes Ægir lager noen helt fantastiske øl og det er slett ikke usannsynlig at deres India Pale Ale hadde blitt Norges beste øl om det hadde vært en åpen avstemming i landsdekkende aviser som VG eller Dagbladet. 
Men, fra dypet av mitt hjerte vil jeg gratulere de øl som har vunnet sine priser ved Det Norske Måltid. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar