Vinskribenten. |
Vinspalter og vinanmeldelser er et kapittel for seg selv. Av og til er de fullstendig håpløse og forstå, eller de er så avskyelige at man mistenker avholdsbevegelsen å stå bak.
Språkoraklet Per Egil Hegge omtalte for noen år siden. to av
den danske avisen Berlingske Tidenes
vinskribent, Søren Frank, sine anmeldelser. Om du liker vin, slutt da å
les her.
"Kuløren er ekstremt lys og brunlig. Den bisarre nese
er pakket med grønnsaksavfall og lukter bokstavelig talt av piss, bæsj og sur
gammel rævv. I sannhet en frastøtende bouquet, men vinen er heldigvis mindre
slem så snart man får den inn i munnen."
Den neste anmeldelsen av en vin fra Søren Frank, lød sånn:
"En virkelig flott chianti med erketoscansk
sangiovesenese med mørke, bitre kirsebær som blander seg med litt naturstall og
et streif av eddik."
Enten hater Søren Frank vin, eller så er han en meget bisarr
mann som vil ha noe slikt i munn.
At man kan bruke ord som stikkelsbær, lær osv for å beskrive
en duft, forstår jeg. Men hvordan orker man å drikke noe som lukter hestemøkk
eller kattepiss? Spesielt når det er omtalt i en positiv mening, så blir det
totalt forvirrende for meg.
Dufte |
Det verste er når visse vinjournalister smaker på
vinen. De må leve et liv som er fylt av
mer spenning enn den mest garva krigskorrespondent, Spesielt når ord som,
eddik, hestesvette og kalk brukes positivt. Eller som det sto i bladet Itromsø
for noen år siden. ”Vinen er praktfull med sprudlende tanniner. ” Mente han at
det bobla opp med garvesyre og det var det som gjorde vinen bra?
Det å beskrive smak og kvalitet, er ikke lett. I blant blir
det komplett uforståelig. Som en kollega jeg hadde på Tidiningen Arbetet i
Malmø. Han oppfant egne ord som ikke en kjeft forsto. Ikke han selv heller for
den sakens skyld. Men han betraktet seg som en genial kunstanmelder. Og det er
det som er problemet. Alt for mange anmeldere, uansett om det er av vin, øl,
kunst, betrakter seg som geniale og server verden uforståelig orddiare .
Terningkastet. |
Og om vin, så er det bare å si som Galileo Galilei: Vin er
lys, holdt sammen av væske.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar