tirsdag 1. januar 2013

Mat mot fyllesjuke.


Det eneste norske ord som finnes i internasjonale medisinbøker er veisalgia. 

Og den poetiske sykdommen den beskriver er fyllesjuke. Ok, den siste delen er gresk, algia betyr smerte mens den første delen kommer av det norske ordet kveis som betyr orm.

I riktig gamle dager hadde man visstnok orm i hode når man var fyllesjuk. Og siden vi har fått æren for denne sjukdommen, så var den vel veldig utbredt her i landet.
Men, for å komme oss til maten, via en liten omvei til internettsiden Howstuffworks. En side som ble startet av kar som heter Marshall Brain og har som oppgave og forklare vanskelige saker på en enkel måte. Så når det handler om sykdommen veisalgia, er det fire saket man kan bruke når ormen kryper langs hjernebarken og sengen rister av angstriene som raser i kroppen. Nemlig, egg, bananer, vann og juice.
Og hvorfor skulle akkurat dette fungere?
Jo, som med all annen mat, gir egg deg energi. Men, egg har også enorme mengder med cysteine. Hva nå det er. Iallfall så bryter dette stoffet ned giften som skaper fyllesjuke. Så med andre ord. Masser av egg.
Bananer tilfører kroppen de berømte elektrolyttene, samt rikelig med kalium. Noe alkoholen tapper kroppen for.
Vann. Alle mennesker behøver vann. Og vann er genialt mot dehydrering. Og var du ikke så smart at du drakk vann sammen med vinen dagen før, så kan du regne med at du er rimelig dehydrert også-
Sist på lista er juice. Juice inneholder fruktose som gir kroppen energi. Men, det fantastiske fordelen med juice, er at den øker farten på kroppens nedbrytning av giftstoffer. Også er den så genial at det erstatter mineraler og vitaminer som blir skylt ut av systemet når kroppen sliter med rengjøringa av alkoholen.
Så et skikkelig dagen-derpå-måltid er en gedigen omelett, smoothies, vann og en helvetes stor bananmilkshake.
Bananmilkshake lager du ved å kjøre to bananer, solid med fløte, 2-3 skjer med honning i en blender. Hell i nok melk til du får kjørt det til en shake. Så, er det bare å nyte.
Vi trenger en omelett med masse egg, smoothies, vann med sukker og salt, og en heidundrende bananmilkshake.
Vil du ha noe mer håndfast, så er omelett med skinke og ost saken.
Pisk sammen tre egg med en ts vann. Ha litt smør i panna og sett den på middelsvarme. Skjær opp skinka i passe terninger. Nå er panna sånn passe varm, så hell røra ned i panna. Når den begynner å stivne, så ha skinke og ost på den ene halvdelen av omeletten og smak til med salt og pepper. 
Når omeletten er helt stiv, så flipp den delen uten noe på over på siden med fyll. La den skli ned på en tallerken. Spis den sammen med brød og salat. Kanskje heller ikke så dumt med et glass juice til.
Om ikke dette hjelper på veisalgiaen, så drikk mindre neste gang. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar