mandag 14. januar 2013

Haandbryggeriet. Blant de beste   Haandbryggeriet i Drammen, er et av alle de nye mikrobryggeriene som har poppet opp de siste årene. Forskjellen på Haandbryggeriet og de fleste av de andre mikrobryggeriene, er at Haandbryggeriet er blant de absolutt beste.

Bryggeriet ble startet i 2005 av et gjeng hjemmebryggere,  Jens Maudal, Arne Eide, Rune Eriksen og Egil Hilde.  Som mange andre, var de trøtt på det dårlige utbudet av godt øl i Norge. I begynnelsen holdt de til i en gammel tekstilfabrikk i nærheten av storebror Aas Bryggeri. Og det første brygget ble satt i 900 literskar. Med andre ord, litt større enn det hjemmebryggerne var vant til. Men det var en bra begynnelse, for bryggeriet vokste trutt og sikkert. Til slutt måtte de se seg om etter noe større. Det fant de i 2011 da de flyttet inn i det gamle jernbaneverkstedet på Sundland. Samtidig kjøpte de et brukt produksjonsanlegg i England som har en produksjonskapasitet på 900 liter pr batch. Så fra å produserer 40.000 liter i 2006 produserte de ca, 350.000 liter i 2012. Sletts ikke dårlig av en gjeng hjemmebryggere.
Haandbryggeriet produserer en rekke forskjellige typer av øl. Det de har tilfelles, er at de er ufiltrert, pasteurisert eller tilsatt kunstig kullsyre. Ølsortene som Haandbryggeriet produserer er:
Aqua Vitae Porter, 7%, porter
Akevitt Porter, 10%, porter
Ardenne Blond: 7,5%, saison
Bavaria: 4,5%, sydtysk hveteøl
Bavarian Weizen: 5,5%, sydtysk hveteøl
Blondie: 5,5%, belgisk ale
Dark Force: 8,5%, imperial hvetestout
Dobbel Dose: 9%, dobbel IPA
Dunkel Weizen: 5,5%, mørkt hveteøl
Haandbakk: 8,5%, flamsk surøl
Hesjeøl: 6,5%
India Pale Ale: 6,5%
Porter: 6% (Norse Porter i USA)
Norwegian Wood: 6%, trad. norsk øl
Odin's Tipple, 11%, imperial stout
Pale Ale: 4,5%
London Porter: 4,5%, porter
Sen Sommer Ale, 6%, hveteøl
Weizenbock: 7,5%, hvetebokk
Wild Thing: 7%
Farewell Ale: 7%, mørkt øl
Røyk uten ild: 8%, røykøl
I tillegg til disse, som lages året rundt, har bryggeriet også flere typer, som brygges til forskjellige årstider eller er engangsbrygg:
De fleste av disse kan kjøpes på Vinmonopolet eller i diverse supermarkeder nær deg.
I de fleste av øltypene vil bli anmeldt her i løpet av februar og mars. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar