fredag 18. januar 2013

Bodegas Torres. Tyren er her.


Alle som drikker vin har hørt navnet Torres. Den spanske vinen med de tre tårnene på flaska.


 Torres hadde sitt store gjennombrudd i 1979. Vinhuset hadde allerede eksistert drøyt hundre år  da det franske mattidskriftet Gault-Millau holdt en blindsmaking i Paris. De mest prestisjetunge vinene fra Bordeaux var med. Men Torres’ 1970 Gran Coronas Reserva , banket både Château Latour 1970, Château Pichon-Lalande 1964 og La Mission-Haut-Brion i superårgangen 1961. Og det med en vin som kostet en fjerdedel av de andre kostet.

Bodegas Torres ble etabler i Penedes nær Barcelona i 1870. Det første salget som ble registrert av Torres viner i Norge, var i 1971. Så det tok drøyt hundre år før Torres fikk innpass her hjemme.
Det var den norske vinagent Nils Ekjord som tok hjem de første flaskene fra Bodegas Torres. Hele to kasser, eller 24 flasker ble spesialimportert. Men det var først i 1975 at de første Torres vinene ble registrert i Vinmonopolets lister. En Coronas fra 1971 til en svimlende pris av 21,50. Siden det har vinsalget økt hvert år til det i dag ligger stabilt med over en million flasker solgt pr år.

Bodegas Torres
-De vinene vi selger mest av i Norge er Coronas, Sangre de Toro, Gran Coronas, San Valentin, Vina Esmerlada og Vina Sol. Dette har naturlig nok sammenheng med pris forteller Bendik Kristiansen, Product Manager ved Torres Partners Norway AS.

Hvordan kan det være at Torres vinene svinger så mye i kvalitet. Den ene dagen danker de ut verdens beste viner, mens andre av Torres vinene ligger til en treer på terningen?

-Jeg mener det er feil å mene at Torres sine viner svinger i kvalitet. Torres er en familieprodusent som lager et stort spekter  av viner, og det vil naturlig  nok være en stor forskjell på hvilke kunder man henvender seg til med for eksempel Mas La Plana (Gran Coronas Reserva)og San Valentin. Torres sine topp viner er betraktet som blant verdens absolutt fremste nå som i 1979.Samtidig legger familien store ressurser i å utvikle de rimeligste vinene til å være topp kvalitet i sine kategorier.  Men det er i denne sammenheng viktig å forstå bredden i sortimentet, avslutter Bendik Kristiansen.
Kjelleren med de økologiske vinene

Det er ikke bare vin, Torres er kjent for. Også deres miljøprosjekter er viden kjent. Noe de satte i gang lenge før det ble en mote å være miljøfyrtårn. Så det er ingen tilfeldighet at Bodegas Torres som den eneste vingården, står som nr 17 på den prestisjetunge engelske Green List. En liste på femti personer, bedrifter og organisasjoner som gjør mest i kampen mot klimaforandringene.
I ukene fremover, vil det komme en rekke anmeldelser av Torres vinene,
Vil du vite mer om den miljøkampen som Torres står for, kan du lese mer her: http://www.rtcc.org/2010/html/miguel-torres.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar