torsdag 24. januar 2013

Norges eldste bryggeri.


Etter å ha fått noen spørsmål om hvilket bryggeri som er Norges eldste, kan det fortelles at Norges eldste igangværende bryggeri, er Aass bryggeri i Drammen. 

Som så mange andre bryggerier ble det startet som en ”blandet landhandel”  i 1834. De solgte blant annet malt til andre bryggerier, trelast, skipsproviant og drev et bakeri.  Ølet de solgte var pottøl. Det vil si at folk måtte ha med seg bøtter og spann, når de handlet øl. En pott er ca. en liter.
Det ble først riktig fart på sakene etter at bondegutten Poul Lauritz Aass kom inn i bildet. Han forlot bygda Øvre Eiker som 16 åring og dro helt til Drammen for å ”søke lykken” . Først arbeidet han på jernverket før han i 1860, sammen med en venn, kjøpte den lille bedriften med bryggeri, bakeri og skipshandel. 1866 ble et skjebne år for den lille bedriften da hele Bragenes brant ned.  Hele bedriften lå i aske og de to vennene skilte lag.  Den da 30 år gamle Lauritz var ikke den som ga seg, så allerede året etter, i 1867, sto bryggeriet der, som vi kjenner det i dag.  To år etter, begynte de produksjon av mineralvann  og kullhandel.
Lauritz Aass var en aktiv mann. Han var ordfører, Stadthauptmand for borgerbevæpningen og ikke minst, formann  i ”Drammens dramatisk forening.”  Han var også med på å stifte Bryggeriforeningen.  Lauritz Aass døde i 1904.  Bedriften ble likelig fordelt mellom hans ni barn og det var starten på P. LTZ. AASSs Bryggerier.  Et as som fortsatt er i familiens eie og med fjerde generasjon som daglig leder.
Aass bryggerier produserer en rekke ulike produkter innen drikkevare. Av øl, så har de følgende:
Aass Uten
Aass Pilsner
Aass Weizen
Aass Halling
Aass Bayer uten
Aass Fatøl
Aass Pale Ale
Aass Lite
Aass Vørterøl
Aass Bayer
Aass Stout
Lundetangen
Aass Lettøl
Aass Classic
Aass Ice
Øl

De er også medeier av Solo sammen med blant annet Mack Bryggerier og Ringnes.
Kilde: Aass bryggeri, Wikipedia, telefon. 

2 kommentarer:

  1. Pottøl har jeg drukket i nyere tid, men det var i Russland:) Der seolgte de øl på gata rett fra tanken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har jeg aldri prøvd før. Hvordan smakte det? :)

      Slett