Etter å ha fått noen spørsmål om hvilket bryggeri som er Norges eldste, kan det fortelles at Norges eldste igangværende bryggeri, er Aass bryggeri i Drammen.
Som så mange andre bryggerier ble det startet som en ”blandet
landhandel” i 1834. De solgte blant
annet malt til andre bryggerier, trelast, skipsproviant og drev et bakeri. Ølet de solgte var pottøl. Det vil si at
folk måtte ha med seg bøtter og spann, når de handlet øl. En pott er ca. en
liter.
Det ble først riktig fart på sakene etter at bondegutten Poul
Lauritz Aass kom inn i bildet. Han forlot bygda Øvre Eiker som 16 åring og dro
helt til Drammen for å ”søke lykken” . Først arbeidet han på jernverket før han
i 1860, sammen med en venn, kjøpte den lille bedriften med bryggeri, bakeri og
skipshandel. 1866 ble et skjebne år for den lille bedriften da hele Bragenes
brant ned. Hele bedriften lå i aske og
de to vennene skilte lag. Den da 30 år
gamle Lauritz var ikke den som ga seg, så allerede året etter, i 1867, sto
bryggeriet der, som vi kjenner det i dag.
To år etter, begynte de produksjon av mineralvann og kullhandel.
Lauritz Aass var en aktiv mann. Han var ordfører,
Stadthauptmand for borgerbevæpningen og ikke minst, formann i ”Drammens dramatisk forening.” Han var også med på å stifte Bryggeriforeningen. Lauritz Aass døde i 1904. Bedriften ble likelig fordelt mellom hans ni
barn og det var starten på P. LTZ. AASSs Bryggerier. Et as som fortsatt er i familiens eie og med
fjerde generasjon som daglig leder.
Aass bryggerier produserer en rekke ulike produkter innen
drikkevare. Av øl, så har de følgende:
Aass
Uten
|
Aass
Pilsner
|
Aass
Weizen
|
Aass
Halling
|
Aass
Bayer uten
|
Aass
Fatøl
|
Aass
Pale Ale
|
Aass
Lite
|
Aass
Vørterøl
|
Aass
Bayer
|
Aass
Stout
|
Lundetangen
|
Aass
Lettøl
|
Aass
Classic
|
Aass
Ice
|
Øl
|
De er også medeier av Solo sammen med blant annet Mack
Bryggerier og Ringnes.
Kilde: Aass bryggeri, Wikipedia, telefon.
Pottøl har jeg drukket i nyere tid, men det var i Russland:) Der seolgte de øl på gata rett fra tanken :)
SvarSlettDet har jeg aldri prøvd før. Hvordan smakte det? :)
Slett