mandag 21. januar 2013

Systembolaget og meget mer.Det finnes mange likheter i årsrapportene fra Systembolaget og fra Vinmonopolet i 2012. 

Det første er at salget økte med 2,8 prosent og akkurat som i Norge, var det det alkoholfrie som økte mest. Der var økningen på hele 31,8 prosent. Hvor det i Norge selges mest alkoholfritt cider, så selges det mest alkholfritt øl i Sverige,
Omsetningen på Systembolaget økte med hele 2,8 prosent til imponerende 31,1 milliarder svenske kroner. Hvor mye nordmenn sto for av denne omsetningen, sier tallene ikke noe om.  Av andre kuriosa, så hadde systembolaget hele 118 millioner besøkende, så det er kanskje ikke så rart at det er lange køer i Strømstad.
At svenskene er et autoritetstro folkeferd, viser at hele 71 prosent av befolkningen støtter salg gjennom systembolaget. Hvor mange nordmenn som støtter Vinmonopolet, har jeg ikke funnet noe tall på.

De ti viktigste vinbegivenheten i verden, er i følge den danske vinavisen følgende:
1.     Økologisk vin enhetlige regler i EU. Det betyr at det fra 2012 finnes de samme reglene for hva som er økologisk vin og hva som kreves for å produsere økologisk.
2.     Flere slott i Bordeaux ble kjøpt opp av kinesere, blant annet Château La Patache i Pomerol og Château de Gevrey-Chambertin i Côte de Nuits.
3.     Rekord liten høst.  Druehøsten i Europa, 2012 går til historien som en av de minste i moderne tid.
4.     Kineserne retter blikket mot Burgund.  At pengesterke kinesere dikterer vinverden, fører til at prisene når nye himmelhøye priser.
5.     Skrukork på musserende vin. At skrukork  på vin har kommet for  å bli, er ingen nyhet,  Men at skrukorken har kommet på boblevin, er nytt. Først ute med det, er australierne.
6.     Gigantisk vinbedrageri oppdaget. Rudy Kurniawan overtok som verdens største vinbedrager. I hans hjem, fant politiet maskiner og etiketteringsmaskiner som han hadde brukt på å tappe billig vin på dyre flasker. Rart at ingen av de såkalte ekspertene smakte det før.
7.     Vinens helsefremmende effekter.  At vi i begrensede menger er sundt, visste vi, Men, sist år viser det seg at vin også er bra imot kreft, diabetes, Alzheimer og depresjon blant kvinner.
8.     Oversvømmelser ødelegger store vinområder.  Klimaforandringene gir seg mange utslag. Blant annet i oversvømmelser som ødla over 30.000 tonn druer i Riverina i Australia.
9.     Druenes vugge er funnet. Anatolia i den asiatiske delen av Tyrkia, er den opprinnelige druas vugge. Det mener en gjeng forskere etter at de fant rester i noen kar som er mange tusen år gamle.
10. Frankrikes president er venn av vinen. Noe som førte til en stor eksportsatsning av vin til Asia.   
Om dette er de ti viktigste begivenheten i vinens verden, vet nå ikke jeg. Men, det er hva danskene synes. Iallfall i vinavisen . 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar