Verdens eldste bryggeri, er i Bayern.
For en del år siden, kjørte jeg rundt i Bayern for å besøke
verdens eldste bryggeri, Weihenstephan. Et bryggeri som ble grunnlagt av noen
Benediktiner munker i år 1040 i Freising. Bryggeriet var opprinnelig en del av
klosteret ved samme navn, og selv om klosteret ikke har vært i drift siden
tidlig på 1800-tallet, brygges det fortsatt øl der. Spesialiteten er - kanskje
ikke overraskende for et bayersk bryggeri - weissbier.
I dag eies av bryggeriet av den bayerske stat, og er,
fornuftig nok, en del av universitetet i
Freising, som har et eget fakultet for ølbrygging.
Etter hva jeg kan huske, sett fra notatene jeg tok på øl-smakningen
deg gang da, så har øllet en disig brun farge med moderat hvitt skum. Selv
pilsdrikkere vil elske dette øllet.
I morderne tid er bryggeriet
blant annet berømt for Weihenstephaner-gjæren, som benyttes i flere hvete-øl
enn noen annen gjærtype.
Helt til slutt:
Prøv å trekke wienerpølsene i pils istedenfor i vann
Sild nedlagt i eksportøl er en delikatesse.
Ha en dæsj øl i gryteretten
La lammekotelettene surre i bokkøl, og kok inn sausen.
Prøv litt pils i ostefonduen.
La lutefisken dampe i pils
Kok en røkt skinke i bayerøl
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar