søndag 14. oktober 2012

NORSK ØLHISTORIE.


Øl har eksitert siden tidenes morgen. I iallfall har man funnet spor av ølbrygging og bilder av øldrikking  til oldtidens Egypt og Mesopotamia. For noen år siden, ble det i England til og med brygget et øl etter en oppskrift man hadde funnet i pyramidene. Visst nok var det øllet ikke så godt, men øl var det.
I Norge har man brygget øl siden vikingtiden. Både mjød og øl var viktige drikker. Man må dog skille på mjød og øl, da mjød ble brygget på honning, vann og gjær samt at det som regel ble tilsatt frukt.
Øllet derimot, ble skjenket første gangen av Odin, men det er vel mer sannsynlig at det kom fra Europa via Baltikum.  
I Norge, fungerte drikkelagene også som Ting, der tvistemål og problemer kunne bli løst over ølbollen som gikk rundt bordet. Den enkelte deltager brakte selv med øl til felles drikke, og vokslys.
I Gulatingsloven hadde man allerede påbudet om at hver gård skulle brygge sterkt øl til jul. Det skulle drikkes jol, og feire at sola snudde.  Minst tre naboer skulle samles og bringe en påbudt mengde øl til fellesskapet og julenatten skulle gardsfolkene drikke sammen til ære for Frøya og Odin, og for godt år og fred. 
Mengden av malt skulle tilsvare minst den samlede vekt av husbond og husfrue på gården. Var de kraftige av vekst kunne nok jula vare helt til påske.
Ølet skulle velsignes julenatten til ære for Krist og Santa Maria. Strenge straffer rammet den som ikke fulgte påbudet.
Det beste, synes jeg, var  BØTER FOR AVHOLDSFOLK
. Den som ikke møtte til drikkelag fikk bøter, mens den som i 3 år på rad unnlot å brygge øl i henhold til loven, ble forvist fra landet, kirken fikk halvparten av hans gods, og kongen resten. Eneste måte å unngå landsforvisning på, var å gå til nattverd å bekjenne sin kristne tro!
Det sies at det er slik Island ble befolket..
Mer om moderne brygging i en senere blogg.
Du kan også lese mer om øl på http://www.drikkeglede.no

1 kommentar:

  1. Er lite historisk har brukt europrs sine øl kits, men jeg vet at de er langt fra de beste for erafarne. de er de samme man får tak i på Walmart se guiden min her tilbudsvarer.blogspot.no har akurat de samme dunkene hjemme damen hater de

    SvarSlett