fredag 30. november 2012

Snart 100 sorter juleøl

100 typer juleøl

Med stort og smått selges det nesten 100 forskjellige juleøltyper i Norge i år.  Ca 370.000 liter juleøl ble solgt på Vinmonopolet i 2011.

I år er det rundt 60 forskjellige juleøltyper som selges på Vinmonopolet. I 2003 var det 17.   Av disse er det Mack Juleøl, Ringnes Julebokk og Aas Juleøl som står for brorparten av salget.


Juleøl er tradisjon
I følge Handelsbladet, så står juleøl for 31 prosent av ølsalget på Vinmonopolet i fjor, og trenden fortsetter i år med enda flere øltyper og godt salg. Dette i følge informasjonsrådgiver Ida Brenden Engholt på Vinmonopolet.
Utsolgt i oktober
I år har til og med noen av juleøltypene blitt utsolgt allerede ved lanseringen i oktober og Petter Nome på Bryggeriforeningen opplyser at flere av juleøltypene er så populære, at de rasjoneres. Folk har til og med bestilt juleøl et helt år i forveien.
En kjensgjerning er det at juleølsalget er veldig viktige for norske bryggerier. Ved siden av de varmeste sommerdagene, er julen den tiden det selges mest øl. Samtidig er juleølbryggingen, bryggermesternes store tid. Dette er den tiden på året da ølglassene ikke domineres av den lyse pilsen, ifølge Petter Nome.  Og det er akkurat med juleølet det er mulig å være kreativ og det ølet som gir best mulighet for å eksperimentere. Noe norsk juleøl bærer preg av.  De bærer preg av typiske norske julekrydderier som ingefær, kanel, nellik og mange av de andre krydderiene vi forbinder med julen. Ofte er de mer smaksrike enn det utenlandske juleølet, da det norske ølet er tilpasset den julematen vi spiser i julen.
Så om du vil ha ribbe, rakfisk eller pinnekjøtt i jula, så vil du garantert finne en juleøl som passer akkurat deg.

torsdag 29. november 2012

Judas Yeast og en øl til.


Mikrobryggeriet til Mack, eller rettere sakt, Ludwig Mack Brygghus sitt mikrobryggeri, har lansert to nye øl. 

Det første ble skapt på grunn av Macks flytting til Vollan. Som det står på den veldig enkle, men smakfulle, etiketten, ” når man flytter et 135 år gammelt bryggeri, dukker det opp noen skatter.”
Skatten de fant denne gangen, var et åpent gjæringskar i eik som ble brukt i Macks ølproduksjon på begynnelsen av 1900 tallet.  
Hold dere fast, karet ble hugget opp. 

Men, de laget et øl, gjæret med eikesponene. Ut av dette kom ølet Yggdrasil. Et øl som er lagret i 6 måneder  for å få frem tørrhet og vaniljepreg fra det gamle eikekaret. Og for å sitere fra den lille etiketten, ”med sin sjeldne ingrediens, blir dette eneste produksjon av dette unike ølet.”
Og hvordan smaker dette unike, handtappete,  brygget? Jo, det har en gyllene farge, en fin duft av malt og frukt. Et flott, hvitt skum. De har klart å balansere nest inntil perfekt mellom sødme og bitterhet. Den tørrheten de prøver å skape med eikesponene, gir en flott frisk smak, som på sitt vis understreker smaksrikdommen i ølet. Hva man skal spise til dette ølet? Ingen ting, det skal bare nytes.
Øl nr to fra mikrobryggeriet er Judas Yeast! Et øl som visstnok skulle være nest inntil håpløst å brygge med både hvete og pilsnergjær. Men, resultatet er det ikke noe å si på. Lys, fin farge, flott skum, smaken har pilsnerølets friskhet men samtidig så bryter hveteølets fruktighet, om jeg får bruke ennå en floskel, perfekt igjennom.  Med andre ord, ennå et øl som er brygget bare for å nytes.
Begge ølene selges kun på Kjeller 5. Og de er velverdt og bruke sine sølvpenger på. Så for å sitere en gammel kjent poet jeg ikke husker navnet på :”gakk af sted til krogen og nyd din pot med øl.”  I dette tilfellet, gakk av sted til Kjeller 5 og få fatt på disse to før de er forsvunnet for alltid. 

onsdag 28. november 2012

Er øl den nye vinen?





Øl, den nye trenden


Spørsmålet blir stilt i takt med at det dukker opp flere og flere mikrobryggerier, samtidig som det tradisjonelle ølsalget synker i Norge og resten av Europa. Det underlige er, at Vinmonopolet har en rekordvekst av sterkøl og da av øl fra Danmark, Belgia og av alle steder, Italia. Med andre ord, ølkulturen og  måten å drikke øl, endrer seg.

Tradisjoner. Mack
Tidligere, så drakk vi bokkøl, bayer og eksport. Altså, de mørke øltypene. Etter hvert som pils ble et begrep, drakk vi mer og mer lyst øl. En av grunnen til den begrensede utviklingen av øl, finner vi i den norske lovgivningen. Vi hadde kartellavtalen som ikke tillot bryggeriene å selge ølet sitt over hele landet, først  i 1993 ble det lovlig å importere øl til Norge. I 1999 ble det lovlig å selge øl sterkere enn 7 vol %.  1987 ble loven som baserte seg på den tyske renhetsloven som sa at  øl skulle brygges på fire ingredienser, hevet. En lov som jeg mener satte begrensinger for mangfoldet av norsk øl.
Det vi ser i dag, med mikrobryggerienes innmarsj på markedet, er et mye større mangfold. Norsk øl begynner til og med å bli kjent utenfor Norges grenser. Et prakteksempel på det, er Nøgene Ø.  De store bryggeriene har i dag, egne mikrobryggerier, så som Mack med Ludvig Macks Brygghus.  Så, tendensene vi ser i dag, er at vi drikker mindre øl, men mer variert. Vi bruker øl i maten, vi drikker flere typer øl og vi jakter andre kvaliteter enn det vi gjorde før. Først og fremst for at vi har fått muligheten til det.
Men, tilbake til spørsmålet, er øl den nye vinen? Jeg mener nei. Ikke per dags dato. Men, om den spennende utviklingen vi ser i dag, med mange nye øltyper og en nysgjerrighet på vår egne øltradisjoner, så  tror jeg på sikt at ølets posisjon i forhold til vin, vil bli mer markant. Det krever at bryggeriene tørr og må, vise yrkesstolthet og fokusere på nyutvikling.
Mack mikrobryggeri




tirsdag 27. november 2012

Blåskjellsuppe i mørketiden.


Fra september til april, er blåskjell som best. Og er man som meg, litt lei av den tunge maten og som serveres nå i disse førjulstider, så er blåskjellsuppe en delikatesse som varmer i disse mørketider.

Jeg har alltid dampet blåskjell i hvitvin, helt til jeg fikk prøve blåskjell dampet i øl. Livet er nemlig for kort til å ikke prøve noe nytt og jeg fikk en ny, spennende opplevelse på matfronten. 
Om du sliter med den såkalte tidsklemma, så er blåskjellsuppe det rette for deg. Det tar ikke lange stunden å lage. Har du en bra fiskehandler eller et riktig bra supermarked i nærheten av der du bor, gå til anskaffelse av 2 kg blåskjell og få en deilig opplevelse midt i uka. 

Oppskriften er beregnet til 4 personer.
2 kg blåskjell
1 flaske Gull Mack eller annet gull øl.
1 stk løk
1 fedd hvitløk

Det du begynner med, er å vaske blåskjellene. Kast de som ikke lukker seg når du banker de mot benken.
Fres løken sammen med bitte litt karri om du er på humør til det, før du heller alt opp i en gryte sammen med hvitløken og ølet og lar det koke det opp. Skum av. Nå har du muligheten til å krydre om du har lyst til det. Når det smaker som du vil ha det, så ha blåskjellene i gryta og la de dampe i fem, seks minutter. Voila, og du har en enkel, men smakfull blåskjellsuppe.
Er du riktig heldig, og ikke bare har en fiskehandler eller et bra supermarked i nærheten, men også en baker i nærheten av der du bor. Spis da suppa sammen med hans beste brød og drikk en øl til. Og straks ser uka så mye lysere ut, på tross av at du er midt i den og det er mørketid med julestress. 

mandag 26. november 2012

Kjeller 5, Ølhallen og Mikrobryggeriet. Et viktig kultursenter i Tromsø.




Kjeller 5

Som de fleste av mine lesere har fått med seg, er jeg veldig begeistret for Tromsøs eget lille øltempel, Kjeller 5. Det er ikke bare det at Kjeller 5 er en av de mest spennende ølbutikker i Norge, med noen og tretti ølmerker fra hele verden. 

Men, Kjeller 5 er også en del av en større kulturell sammenheng.  En kultursammenheng jeg bare har sett i en del vinslott og klostre i Frankrike og Tyskland.
Øl-hallen
Selve butikken ligger i en vakker teglsteinkjeller som er den originale lagringskjelleren til Mack da selskapet startet i 1877. Samtidig er Kjeller 5 et opplevelses senter, der man kan avtale omvisninger, se film om bryggeriets historie og dermed en del av Tromsøs historie. Når man samtidig setter Kjeller 5 inn i riktig sammenheng, noe man har gjort da det ligger inntil Ølhallen og ikke minst, Macks mikrobryggeri, så blir den kontekst som skaper og er, kultur.
Det geniale Mack har gjort, etter at bryggeriet har flyttet til Nordkjosbotten, så har de skapt et helt nytt kultursenter, nemlig Ludwig Mack Brygghus. En bærer av Macks tradisjoner, historie og kulturbærer i Tromsø.
Mikrobryggeriet
Med mikrobryggeriet har de muligheten til å møte de utfordrende endringene innen ølmarkedet i den vestlige verden. Nærmest overalt i den vestlige verden er ølmarkedet på vei ned. Folk drikker ikke bare mindre øl, men det er et helt nytt drikkemønster. Blant annet søker folk seg til de mer spesielle øltypene, som IPA og andre mer spesielle øltyper. Og mikrobryggeriet har all verdens kompetanse og vilje til å utvikle kortreist, ferskt øl for det lokale markedet. Senest med ølet White Limo IPA med 4,2% alkoholstyrke. Et øl med en frisk smak og med dette ølet viser de at de kan møte alle de nye trender som kommer i et endret ølmarked.

Så, derfor er jeg så begeistret for Kjeller 5. For meg, er det et viktig kultursenter i byen Tromsø.







søndag 25. november 2012

Flasker fra La Tour d´Argent verdensberømte vinkjeller på Christies


Siden det er søndag og man har tid til  å spekulere på hva man skal handle av  julegaver, kan jeg tipse om at den berømte restauranten La Tour d´Argent I Paris, har satt ut et par tusen flasker fra sin legendariske vinkjeller tilsalgs på Christies i London.

 I 2009 solgt de 18.000 flasker på samme måten. Ikke for at det ser tomt ut i kjelleren av den grunn, restauranten har visstnok mer enn 400.000 flasker på lager.

Denne gangen er det først og fremst sprit det berømte auksjonshuset Christies har under hammerern den 13 og 14 desember. Vel, ikke bokstavlig da.

La Tour d´Argent vinkjeller

Den eldste flasken er fra 1700 tallet, men auksjonens høydepunkt er to munnblåste Jeroboam, 3 liters flasker, med Grande Fine Champagne Cognac 1805. Minsteprisen er satt til 15.000 pund pr flaske. Av andre små godsaker, kan nevnes en flaske Vieux Cognac Grand fine Champagne "Clos de Griffier" Café Anglais 1788, vurderet til 4000 pund
I følge restauratøren Andre Terrail er det sjelden noen av gjestene bestiller disse flaskene, så derfor kan spritentusiaster heller få glede av disse klenodiene.
Så nå er det bare å bestille flybilett og komme seg til London og få kjøpt de siste julegavene.